Svetové ceny potravín v marci vzrástli z trojročného minima

09.04.2024 Celý región

Rím 8. apríla (TASR) - Svetové ceny potravín v marci ožili a vzrástli z trojročného minima vo februári. Prispelo k tomu zvýšenie cien rastlinných olejov, mäsa a mliečnych výrobkov. Ukázali to najnovšie údaje Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO). TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa týchto údajov sa index cien potravín, ktorý mapuje mesačné zmeny v cenách obilnín, olejnín, mliečnych výrobkov, mäsa a cukru, v marci 2024 zvýšil na 118,3 bodu z revidovaných 117 bodov vo februári.

Februárová hodnota indexu bola najnižšia za tri roky, od februára 2021, pričom klesla už siedmy mesiac po sebe.

Ceny potravín sa prudko znížili z rekordného maxima v marci 2022 po začiatku rozsiahlej ruskej invázie na Ukrajinu, ktorá je významným vývozcom plodín.

Marcový index FAO bol zároveň o 7,7 % menší ako v rovnakom mesiaci minulého roka.

Z údajov FAO ďalej vyplýva, že index cien rastlinných olejov v marci 2024 vzrástol medzimesačne o 8 %. Stúpol aj index cien mlieka a mliečnych výrobkov, už šiesty mesiac po sebe, a to o 2,9 %, poháňaný cenami syra a masla. Index cien mäsa sa zvýšil o 1,7 %, čo odrážalo najmä vyššie ceny hydiny, bravčového a hovädzieho mäsa.

Tieto zisky prevážili pokles cien obilnín, medzimesačne o 2,6 % a cukru (-5,4 %).

V separátnych údajoch o ponuke a dopyte po obilninách zvýšila FAO svoju prognózu svetovej produkcie obilnín v sezóne 2023/24 na 2,841 miliardy ton z 2,840 mld. ton odhadovaných minulý mesiac, čo predstavuje nárast o 1,1 % oproti predchádzajúcej sezóne.

Pokiaľ ide o nadchádzajúcu úrodu, agentúra znížila svoju predpoveď globálnej produkcie pšenice v roku 2024 na 796 miliónov ton zo 797 miliónov ton vo februári. Dôvodom je očakávaná nižšia úroda v Európskej únii a Spojenom kráľovstve pre dažde aj sucho v niektorých oblastiach.

V prípade kukurice sa očakáva tiež pokles svetovej produkcie, ale jej objem zostane nad priemerom za uplynulých päť rokov, uviedla FAO bez presnej prognózy.
 

Vyberte región